Hiivaleipä

Kuva: Timo Viljakainen
Hiivaleipä
(2 kpl)
 
Juuri:
0,5 l vettä
30 g tuorehiivaa (⅔ pkt)
2 rkl siirappia
6 dl hiivaleipävehnäjauhoja (tai 2 dl jauhoista vehnäjauhoja, jolloin tulee vahvempi sitko)
Taikina:
2 tl suolaa
30 g öljyä
n. 7 dl hiivaleipäjauhoja
 
Juuren valmistus:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää siirappi, 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Juuri voi olla vaikka yön yli jääkaapissa, mutta tee taikinajuuri tällöin kylmään nesteeseen.
 
Taikinan valmistus:
1. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola ja rasva. Vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee helposti leivottava. Leivo heti alustuksen jälkeen kaksi isoa hiivaleipää.
2. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin.
3. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20–25 minuuttia kauniin ruskeiksi. Tämä leipä on parasta tuoreena.
 
VINKKI: Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. leseseosta, kuivattua sienirouhetta, yrttejä tai kasviksia. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.
 
 

 

Jaa